Karbantartási anyagok, segédanyagok és ipari felszerelések webáruháza

Hírek, cikkek, útmutatók és ipari termékinformációk

Csereszabatos termékek helye az iparban

Next Evolution
Csereszabatos termékek helye az iparban

Mit is nevezünk csereszabatos terméknek? A csereszabatos termékek az iparban azon kereskedelmi áruk, amelyek újra tervezési vagy gépátalakítási munkák nélkül alkalmasak a korábban használt termék helyettesítésére. Méretüket, funkciójukat, rögzítésüket, illetve bemeneti és kimeneti csatlakozóikat tekintve az eredetileg használt alkatrésszel megegyezők.

Az ilyen jellegű termékekkel egyébiránt már sok helyen találkozhattunk. Legjobb példát erre az élelmiszeriparban találjuk. A különböző áruházláncok saját márkanéven hozzák forgalomba a különböző termékeket, amelyek sok esetben akár ugyanabban a gyárban, talán ugyanazon a gyártósoron születnek, csak a csomagolás más - az egyik helyettesíthető a másikkal. Ezekkel a termékekkel már megbarátkoztunk, a felmérések szerint fogyasztásuk folyamatosan növekszik. Nem csupán az ár miatt, hanem sok esetben nem igazán határozható meg lényeges minőségi eltérés.

Másik példa, amellyel valószínűleg a legtöbben már találkoztunk; az autózás. Ha valamely alkatrészt cserélni szükséges a gépjárművünkben, akkor a gyári megoldás mellett rengeteg gyártó kínálja ugyanarra a feladatra készített portékáját, amely a funkcióját (és felhasználásából fakadóan természetesen méretét, rögzítését) tekintve is az első megoldás helyettesítésére született. Talán a legsilányabb minőségűeken kívül egyikhez sem kell átalakítani semmit és azoknál is csak a méret pontatlansága miatt. Alapesetben csak kiszerelik a hibás alkatrészt és beépítik a másikat. Ha ezek közül választunk, akkor tisztában vagyunk, hogy mit kapunk a pénzünkért. A legolcsóbb termékek sokszor nem hozzák azt az élettartamot, amelyet a gyári alkatrész kínál, azonban néhány esetben akár még így is megérheti beépíteni őket. Ahogyan a kínálat közepe - vége felé haladunk egyre inkább megbízható, már-már azonos minőségű termékek közül válogathatunk, amelyek közül az egyik (vagy egyik-másik) valószínűleg az eredetivel teljesen megegyező termék, csupán nem az adott márkanéven került forgalomba. Sokak kedvenc telefonjainak kijelzőjét ugyanúgy bérgyártásban állítja elő egy másik cég, mint a chippeket vagy a sok más egyéb alkatrészét. Nem ő maga gyártja, állítja elő. Melyik nagy autógyártó gyártja például saját maga a gépjárművekben használt olaj- vagy levegőszűrőket?

Ha jobban belegondolunk a fentiekben olvasottakba, akkor láthatjuk, hogy az ilyen jellegű termékek már sok helyen megvetették a lábukat, ám az iparban ez kissé másképpen működik. Sokszor nem egyértelmű, hogy melyik alkatrész melyik másik helyettesítésére alkalmas. A legtöbb esetben legalább egy minimális kutatómunkát igényel, némely esetben egy kicsit többet és sok esetben nem is fogunk sikerrel járni. Míg egy notebook esetében az utángyártott töltő típusánál tudjuk, hogy mihez való, minek a helyettesítésére alkalmas, addig egy görgő vagy munkahenger esetén másik gyártónál a megszólalásig azonos felépítésű és működésű hengert másik gyártónál már másik típusnéven találhatjuk meg - ha megtaláljuk egyáltalán. Ebben a közegben különösen jellemző, hogy az egyes, azonos funkciót betöltő alkatrészek nem helyettesíthetőek egymással, de erről egy kicsit később.

Napjainkban az inflációs nyomás, az elszabadult energiaárak és a gazdaságot alapjaiban és hirtelen átformáló különböző változások közepette sokan és egyre tudatosabban keresik az alternatív megoldásokat a gyártási és karbantartási költségeik csökkentésére is, amelyre kiválóan alkalmasak a jól kiválasztott, megbízható forrásból származó ipari csereszabatos termékek. Sokan csak véletlenül kerülnek kapcsolatba csereszabatos kiváltó termékekkel először - például az alkatrészhiány miatt kialakult kínálati hiányosságok miatt - de vannak ahol tudatosan keresik, vagy akár meg is bíznak cégeket - például minket - az alternatívák felkutatására.

Ipari közegben sajnos igen jellemző az, hogy az adott terméknek egyszerűen nem létezik a piacon olyan kiváltásra alkalmas megfelelője, amely 1:1-ben helyettesítheti a cserélendő típust, mert például egy olyan licensz alapján készül bérgyártásban, ahol azt csak és kizárólag a megrendelőnek állítják elő vagy nem akkora darabszámban előállított és felhasznált termékről van szó, ahol megéri berendezkedni a csere gyártására. A gyártók különös figyelmet fordítanak arra, hogy azonos funkciót betöltő terméküket ne lehessen egy másik azonos funkciót betöltő termékre cserélni. Legtöbbször ezeket méret- vagy alakzatbeli különbségekkel, illetve a rögzítési lehetőségek variálásával valósítják meg - és máris hosszú évekre megoldott a vásárlói bázisuk.

Ha ennek ellenére mégis megvan a Szent Grál és elkerüljük az áttervezést, átalakítást, még ott is elég nehéz egyről a kettőre jutni. Néhol a végsőkig ragaszkodnak az eredeti termékhez, egyáltalán nem nyitottak az újdonságra, elzárkóznak még a próba lehetőségétől is. Néhány esetben ennek az oka, hogy a pénzügyi döntéshozók nem értesülnek ezekről a lehetőségekről és néhány esetben az alkatrész kiválasztásáért vagy az utánrendelésért felelős személyek nem elég motiváltak, hogy változtassanak a szokásokon. Találkozni olyanokkal, akiknek sajnos volt már rossz tapasztalatuk, de olyanok is akadnak szép számmal, akik azért nem váltanak, mert csupán egyszerűbb az adott gyártó termékét minden hónapban utánrendelni.

A kínálatunkban szereplő Next Choice márkanév alatt forgalomba kerülő csereszabatos termékek zöme is egy-egy ilyen született igény által került a portfólióba. A munkahengerek, megfogók, görgők, lineáris egységek mindegyike ellenőrzött gyártótól kerül a kínálatba alapos tesztelési fázist követően.

A munkahengerek esetében például az egyik gyártó által megadott minimum egymillió ciklusos élettartamot vettük alapul. Ezt a tesztidőszakban magasabb, másfél millió ciklusig tartó igénybevételnek tettük ki. Célunk és az ügyfeleink célja azonos - Ön is és mi is biztosak szeretnénk lenni a termék minőségi megfelelősségében.

Tapasztalataink és a visszajelzések alapján a megbízható forrásból származó csereszabatos alkatrészek előnyhöz juttathatják a felhasználókat, a megtakarítás sokszor számottevő. A legtöbb esetben a minőség megtartása mellett akár 30-45%-os megtakarítás is elérhető az alkatrészre fordított költségeken!

Próbálja ki Ön is csereszabatos termékeinket vagy keresse kollégáinkat a lehetőségei felméréséhez!