Karbantartási anyagok, segédanyagok és ipari felszerelések webáruháza

Hírek, cikkek, útmutatók és ipari termékinformációk

Egy pneumatikus rendszer összetettségétől függően akár rengeteg alkatrészből is állhat, ezért fontos ismernünk a rendszerünket, tisztában lenni a gyenge pontjaival és tudni, hogy melyekre kell különös figyelmet fordítanunk, melyek a fejleszteni valók. De mik is egy pneumatikus rendszer alapvető gyenge pontjai?

A lökéscsillapítók vagy ütközéscsillapítók létfontosságú szerepet játszanak az ipari gépek zavartalan, hosszútávú, biztonságos működésének fenntartásában. Ebben a cikkben elmerülünk a lökéscsillapítók működésében és az ipari gépekben való használatuk előnyeiben, illetve megpróbálunk segítséget nyújtani szükséges paraméterek figyelembevételéhez.

Az energiaárak emelkedése kapcsán, ahogyan az emberek többsége, úgy az ipari szereplők is próbálják racionalizálni az energiafelhasználásukat. Míg otthonunkban egyszerűen dönthetünk arról, hogy jobban odafigyelünk, hogy ne világítsunk olyan helyiségekben, ahol nem tartózkodunk, addig az ipari szereplők más megoldásokkal csökkenthetik az energiafelhasználásukat. Cikkünkben a pneumatikus rendszerek energiahatékony működtetésével foglalkozunk.

A pneumatikus rendszerek karbantartása és megfelelő szervizelése - mint minden rendszer esetén - elengedhetetlen ahhoz, hogy a folyamatos munkavégzéssel segítsenek bennünket. Annak érdekében, hogy elkerüljük a felesleges leállásokat, az idő előtti elhasználódását, a baleseteket és a rendszer elemeinek terven kívüli cseréjét; néhány fontos lépést szükséges megtennünk.

Amikor az emberek az energiára gondolnak, nagy többségük valószínűleg az elektromosságra gondol. Bár az elektromos energia is rendkívül veszélyes lehet, emellett több más jellegű energia felszabadulása is baleset kiváltója lehet és sérülésveszélyt rejt magában. A lockout tagout eljárás célja, hogy megakadályozzuk a hirtelen energiafelszabadulásból eredő a sérülést vagy halált.

Mi a veszélyes energia? A különböző munkagépek és berendezések elektromos, mechanikus, pneumatikus, hidraulikus, vegyi, termikus vagy egyéb energiaforrásai veszélyeztethetik a munkavállalót. A gépeket vagy berendezéseket karbantartó, szervizelő munkavállalók megsérülhetnek, ha a javítás alatt a veszélyes energiát nem szabályozzák megfelelően.

A biztonságos munkakörnyezet megteremtése nem csak a munkáltatókon, hanem a munkavállalókon is múlik. Nem csak meg kell határozni az előírásokat, de ellenőrizni is szükséges azokat. A munkavállalók joggal várják el, hogy a munkahely veszélymentes legyen és a munkaidő lejárta után épségben és egészségben térjenek haza.

Mit is nevezünk csereszabatos terméknek? A csereszabatos termékek az iparban azon kereskedelmi áruk, amelyek újra tervezési vagy gépátalakítási munkák nélkül alkalmasak a korábban használt termék helyettesítésére. Méretüket, funkciójukat, rögzítésüket, illetve bemeneti és kimeneti csatlakozóikat tekintve az eredetileg használt alkatrésszel megegyezők.

A LOTO biztonsági lakat megjelenésében hasonlít a közönséges polgári lakatokhoz, de a biztonsági LOTO lakat és a közönséges polgári lakat között számos különbség van. A biztonsági lakatok általában ABS műszaki műanyagból készülnek, míg a polgári lakatok a legtöbb esetben fémből. A biztonsági lakatok fő célja a figyelmeztetés és nem a lopás megakadályozása, míg a közönséges lakatok fő célja a lelakatolt eszköz lopásának vagy feltörésének megakadályozása.

A LOTO (Lockout/Tagout) munkavédelemre alkalmas biztonsági kizáró eszközöket és az azokból felépíthető kizáró rendszereket foglalja magában. Az ipari, gyártó, feldolgozó vagy laboratóriumi környezetben a LOTO eszközök elengedhetetlenek az egészségügyi és biztonsági előírások és irányelvek betartásának biztosításához.