Karbantartási anyagok, segédanyagok és ipari felszerelések webáruháza

Hírek, cikkek, útmutatók és ipari termékinformációk

A pneumatikus rendszerek karbantartása

Next Evolution
A pneumatikus rendszerek karbantartása

A pneumatikus rendszerek karbantartása és megfelelő szervizelése - mint minden rendszer esetén - elengedhetetlen ahhoz, hogy a folyamatos munkavégzéssel segítsenek bennünket. Annak érdekében, hogy elkerüljük a felesleges leállásokat, az idő előtti elhasználódását, a baleseteket és a rendszer elemeinek terven kívüli cseréjét; néhány fontos lépést szükséges megtennünk.

A hosszú élettartamú rendszer működéséhez feltétlenül szükséges a levegő előkészítő egység használata, amely biztosítja számunkra, hogy a rendszerbe kerülő levegő mentes legyen minden károsító anyagtól, például nedvességtől vagy portól, így megóvva a rendszer részeit a korróziótól, eltömítődéstől és a teljesítménycsökkenéstől. Az ilyen eszközök képesek ellátni a levegőt olyan, számunkra hasznos anyagokkal, amelyek elősegítik a pneumatikus rendszerelemek; munkahengerek, megfogók, fittingek, fojtó- visszacsapó szelepek, csatlakozók és a rendszer egyéb részeit alkotó alkatrészek hosszútávú működését. Ilyen anyag lehet a speciálisan pneumatikus rendszerek számára használatos olaj, amelyet folyamatosan injektálhatunk a rendszerbe. A kenés biztosítására a legtöbb alkatrésznek - legfőképp a surlódó alkatrészeknek - szükségük van. A kenés jótékony hatásai között szerepel továbbá, hogy esetlegesen vízkőoldó vagy rozsdaátalakító hatással bír, amelyeket abban az esetben érdemes használni, ha a levegő előkészítő egység használatát eddig elmulasztottuk, azonban észleltük a problémát. Egy levegő előkészítő egység alkalmazása akár hosszú éveket adhat hozzá a rendszer bizonyos elemeinek élettartamához, azonban ügyelnünk kell arra is, hogy ezen egység is rendszeres időközönként a törődésünket kéri, a részegységeit ellenőrizni, tisztítani szükséges, hogy a feladatát ellássa. A levegő előkészítő egység részei a szűrők, szűrőszabályozók, olajozók, szárítók, nyomásfokozók, manométerek, amelyek közül a legnagyobb figyelmet a szűrő igényli, egyúttal a legészrevehetőbb visszajelzést képes adni a levegő minőségéről, a rendszer állapotáról. A folyamatos karbantartás része, hogy a szűrőket - a gép terheltségétől függően, általában - heti rendszerességgel ki kell tisztítani. Havonta meg kell győződnünk róla, hogy a nedvességet valóban kiszűrjük-e a rendszerből, hogy az előkészítő egységben van-e elég olaj, hogy nincsenek a rendszerben légszivárgások. A csatlakozó elemeknél fordulhat elő a leggyakrabban, hogy a levegő akaratunkon kívüli távozik. Az ilyen pontokon egy kis szappanos víz segítségével egyszerűen ellenőrizhetjük a szivárgást.
Ha az előzőket rendben találtuk, akkor minden alkatrészt és fogadóegységet tisztítsunk meg, majd a mozgó elemeket kenjük meg valamilyen mozgást könnyítő anyaggal. Átlagos üzemelésnél és terhelésnél fél évente ajánlott a légszűrők teljes cseréje is.

Ha a levegő minősége már rendben van és a pneumatikus rendszerünk a szükséges minőségű levegővel dolgozik, akkor érdemes egy pillantást vetni a rendszerben uralkodó nyomására. Fontos odafigyelnünk arra, hogy a rendszert csak abban a nyomástartományban használjuk, amely minden alkatrész paramétereinek megfelelő. A legtöbb esetben a pneumatikus rendszer nyomása 2 és 10 bar között van, de vannak olyan alkatrészek, amelyek már 6 bar felett rongálódhatnak, de akár 0.5 bar nyomáson is tökéletesen teszik a dolgukat. Fontos, hogy beszerelés előtt a rendszerelemek működési és repesztési nyomási adatairól, paramétereiről meggyőződjünk, ha kell, az eszköz elött fojtó szelepet, nyomásszabályzót használjunk, amely csökkenti az eszközt terhető nyomást. Hosszú távon a leggazdaságosabb, ha sikerül megtalálnunk azt a legkisebb nyomásértéket, amelyen a rendszer tökéletesen teszi a dolgát. Ez mind az energia felhasználásunkra, mind a rendszerelemek élettartamára pozitív hatással bír.

A pneumatikus munkahengerek karbantartása és ellenőrzése is kényes és esetlenként veszélyes feladat lehet. Itt sem szabad elmulasztanunk a fontos lépéseket; kapcsoljuk ki az áramellátást, majd vezessük el a fennmaradó légnyomást. Ezt követően végezhetjük el a munkahengerekkel kapcsolatos karbantartási folyamatot. Érdemes ellenőrizni az eszközben található tömítések és dugattyúk állapotát, amelyeket szükség esetén cseréljünk ki. Az egyik leggyakoribb - ám a legolcsóbban is orvosolható - hiba a pneumatikus munkahengereknél a tömítések elhasználódása. Ha mindent rendben találtunk, akkor az eszközt lássuk el kenőanyaggal. Az átfogó vizsgálat, a szükséges cserék elvégzése és azt eszköz megfelelő összeszerelése után kapcsoljuk vissza az energiaforrásokat, majd kis légnyomás mellett teszteljük az alkatrész tömítettségét, működését. Ha megbizonyosodtunk róla, hogy a levegő sehol nem távozik és a munkahenger megfelelően működik, akkor utolsó lépésként még egy próbát érdemes üzemi nyomáson is elvégezni. Ha itt sem tapasztalunk rendellenes jelenséget, akkor a feladatunkat nagy bizonyossággal megfelelően végeztük el.

Ha folyamatosan figyelemmel kísérjük a rendszer állapotát, ismerjük a rendszerelemek beépítési, üzembe helyezési időpontját, akkor tudhatjuk, hogy mely alkatrész mennyire állhat közel az elhasználódáshoz, az élettartama végéhez. Ez azért fontos, mert az üzemidő és az állapot alapján már előre felmérhetjük, hogy az adott eszköz meghibásodása, üzemképtelensége hozzávetőlegesen mikor következhet be. Természetesen a legjobb, ha olyankor cseréljük, amikor a rendszer nincs üzemben, így nem a használat közben mondja fel a szolgálatot - nem kell számolnunk a váratlan leállásokkal és termelés kieséssel. A közelgő meghibásodás előzetes jelei lehetnek a lassú működés, lassú vagy darabos mozgás, ha a rendszer működése nagyobb nyomást igényel, mint előtte, a megszokottól eltérő sziszegő hangok vagy a nehézkes, szakadozó indulás.

Fontos, hogy mind az ellenőrző leállítás, mind a karbantartások során biztosítsuk a munkavállalók számára a biztonságos munkavégzést, a véletlen gépindítás megakadályozását, illetve a hirtelen energiafelszabadulás kizárását a LOTO eszközök használata segítségével. Ha a munkálatok közben kerül nyomás alá a rendszer úgy, hogy nincs minden alakartrész biztosságosan a helyén, illetve a mechanikus mozgásra képes alkatrészek nincsenek megfelelően rögzítve, akkor könnyen előfordulhat, hogy a rendszer egyes elemei megrongálódhatnak vagy súlyosabb esetben akár balesetet is okozhatnak. A LOTO rendszer eszközei biztosítják számunkra, hogy a karbantartást végző dolgozók hozzájárulása nélkül még véletlenül se lehessen elindítani vagy nyomás alá helyezni a rendszert. Ezt úgy teszi, hogy kizár minden energiaforrást és esetleges indítási lehetőséget a javítási folyamat során.

Ha minden szükséges ellenőrzést rendszeresen végzünk és a fenti lépéseket rendszeres időközönként megteszünk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy maximalizáltuk a rendszerünk élettartamát és biztosítottuk a biztonságos és hosszútávú működését.