Karbantartási anyagok, segédanyagok és ipari felszerelések webáruháza

Hírek, cikkek, útmutatók és ipari termékinformációk

A veszélyes energia korlátozásának fontossága

Next Evolution
A veszélyes energia korlátozásának fontossága

Mi a veszélyes energia? A különböző munkagépek és berendezések elektromos, mechanikus, pneumatikus, hidraulikus, vegyi, termikus vagy egyéb energiaforrásai veszélyeztethetik a munkavállalót. A gépeket vagy berendezéseket karbantartó, szervizelő munkavállalók megsérülhetnek, ha a javítás alatt a veszélyes energiát nem szabályozzák megfelelően.

A karbantartási tevékenységek során a veszélyes energia ellenőrzésének elmulasztásából eredő sérülések súlyosak vagy legrosszabb esetben akár halálosak is lehetnek. Az ilyenkor bekövetkező sérülések közé tartozó leggyakoribb sérülések többek között; az áramütés, zúzódás, vágás, szakadás, a csontok törése, égési sérülések, és az amputálás. Az ilyen balesetek megelőzésért a munkáltató felelős!

Ha például egy gyári berendezés belső vezetékei elektromos rövidzárlatot okoznak, sokkolhatják a berendezést javító munkást.

Ha egy gőzszelep automatikusan visszakapcsol, sérülést okozhat azoknak a munkásoknak, akik a csővezetékben egy csatlakozást javítanak.

Ha egy elakadt szállítószalagrendszer hirtelen elszabadul, összezúzhat egy munkást, aki éppen megpróbálja megszüntetni az elakadást.

A villanyszerelők, gépkezelők és szervizelés végző, karbantartó munkások azon több millió munkavállaló közé tartoznak világszerte, akik a leginkább ki vannak téve a sérülésveszélynek. De mégis mit lehet tenni az ilyen balesetek megelőzésére?

A megfelelő LOTO (lockout/tagout) eszközök és eljárások megvédik a munkavállalókat a veszélyes energia okozta sérülésektől. A LOTO segít a veszélyes energia kezelésében és ellenőrzésében a gépek és berendezések szervízelése és karbantartása során. A megfelelő eszközök kiválasztása mellett a munkáltató feladata, hogy a cégnél dolgozó munkavállalók a saját és kollégáik egészségének biztosítása érdekében ismerjék, értsék és képesek legyenek a veszélyes energia ellenőrzésére vonatkozó eljárások vonatkozó rendelkezéseinek betartására.

A munkavállalóknak rendelkeznie kell az energiaszabályozási program céljára és működésére vonatkozó ismeretekkel, valamint rendelkezniük kell az energiaszabályozó eszközök biztonságos alkalmazásához, használatához és eltávolításához szükséges ismeretekkel és készségekkel. Minden olyan munkavállalót, aki olyan területen dolgozik, ahol energiaszabályozási eljárás(oka)t alkalmaznak, ki kell oktatni az energiaszabályozási eljárás(ok) céljáról és alkalmazásáról, különösen arról a tilalomról, hogy ne próbálják újraindítani vagy újra feszültség alá helyezni a zárolt vagy lekapcsolt gépeket vagy egyéb berendezéseket. Minden olyan munkavállalót, aki jogosult a gépek vagy berendezések kizárására és a szerviz- és karbantartási műveletek elvégzésére, ki kell képezni a munkahelyen alkalmazandó veszélyes energiaforrások felismerésére, a munkahelyen található energia típusára és nagyságára, valamint az energia elszigetelésének és/vagy ellenőrzésének eszközeire és módszereire. A magas fluktuáció ellenére fontos az összes munkavállaló jártasságának fenntartása, hogy a LOTO eszközök tényleg biztonságosan használhatóak legyenek és az ilyen jellegű balesetek bekövetkezésének esélyét hosszú távon is nullára redukáljuk.

Ha bizonytalan, akkor a megfelelő LOTO (lockout/tagout) eszközök kiválasztásához kérje munkatársaink segítségét.