Karbantartási anyagok, segédanyagok és ipari felszerelések webáruháza

Hírek, cikkek, útmutatók és ipari termékinformációk

Hogyan válasszunk LOTO biztonsági lakatot?

Next Evolution
Hogyan válasszunk LOTO biztonsági lakatot?

A LOTO biztonsági lakat megjelenésében hasonlít a közönséges polgári lakatokhoz, de a biztonsági LOTO lakat és a közönséges polgári lakat között számos különbség van. A biztonsági lakatok általában ABS műszaki műanyagból készülnek, míg a polgári lakatok a legtöbb esetben fémből. A biztonsági lakatok fő célja a figyelmeztetés és nem a lopás megakadályozása, míg a közönséges lakatok fő célja a lelakatolt eszköz lopásának vagy feltörésének megakadályozása.

A LOTO lakatok egyfajta biztonsági zárak. Ezeket a biztonsági eszközöket általában a többi eszközzel együtt, azok lezárására használják, például nyomógomb kizáró, szelep reteszelő vagy kábeles kizárók megfelelő pozícióba rögzítéséhez. A LOTO biztonsági lakat önmagában is használható, amíg a többi biztonsági kizáró csak a lakattal együtt nyújt védelmet az energiaforrások leválasztásához. A biztonsági lakatok a legszélesebb körben felhasználható eszközök, gyakorlatilag LOTO rendszerünk alapját képezik. Váltazatos anyagokból, különböző gyártási és feldolgozási technikákakkal készülnek, így sokféle modell és specifikáció elérhető.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő biztonsági LOTO lakatot?

1. Mérje fel a kizárási pontokat, ahová szükség esetén LOTO lakatokat kell elhelyezni

A megfelelő LOTO lakatok kiválasztásának legelső lépése azon területek és kizárási pontok felmérése, ahol az energiaforrásokat le kell választani, a lakatokat el kell helyezni.

2. Elektromosan szigetelő lakatok meghatározása

A különböző gépekhez különböző lakatokra van szükség, a speciális követelményektől és környezeti feltételektől függően. Az elektromos energiaforrásokhoz elektromosan szigetelő és könnyű lakatokat kell használni. Ezeket a lakatokat kifejezetten elektromos zárási pontokhoz és kizárókkal történő használatára tervezték. A könnyű test ideális a kismegszakítók, nyomógomb zárak és más elektromos kapcsolók lezárásához, amelyek megsérülhetnek, ha nehéz lakatokat használnak a szigeteléshez.

3. A mechanikus védelemre szolgáló lakatok meghatározása

Ezek a LOTO lakatok - a környezeti körülményektől függően - általában fémből készülnek. Az energiaforrás lezárása olyan erős lakatokat igényel, amelyek elviselik az üzemi körülmények között előforduló zord környezeti körülményeket. Ezeket a legtöbbször olyan helyeken használják, ahol az olyan külső tényezők, mint a korróziós környezet, a hő, a por stb. kedvezőtlenül befolyásolhatják a lakatok élettartamát, ha a rosszul választják meg azokat. Ezekre a helyekre - 1-2 kivételtől eltekintve - nem javasolt a műanyag lakatok használata, ilyen körülmények közé a fémből készült, maximum műanyag bevonattal ellátott lakatokat válasszunk.

4. Határozzuk meg a lakatkengyelek hosszát

A kengyelméretet a kizárási pontok szerint kell ellenőrizni, mivel az minden kizárási pontnál eltérő. A standard, amely általában 38 mm magas és 20 mm széles a legtöbb alkalmazáshoz megfelelő, ám létezik alacsony 25 mm és magas 76 mm-es kengyellel készült változat is. A nehezen elérhető speciális méretű helyekre használható kábeles kengyellel szerelt változat, amelyeknél a kengyelt egy drótkábel helyettesíti.

5. Határozza meg a területeken használandó lakatkulcs koncepciót

  a.) Alapesetben kövesse az 1 kulcs 1 lakat koncepciót.

Soha ne ossza meg vagy adja át a LOTO lakat kulcsát munkatársainak a szervizelés vagy karbantartás során. Még abban az esetben is, amikor csoportos kizárással biztosítják a területet, győződjön meg róla, hogy minden kollégájának/dolgozónak külön kulcsa és lakatja van. Ezt különböző kulcsos rendszernek nevezzük, rövid jelölése: KD (Keyed differ system).

  b.) Egy személy által történő több ponton történő záráshoz azonos kulcsú lakatok használata javasolt.

Ebben az esetben egy készleten belül minden zár ugyanazzal a kulccsal nyitható. Ez az opció időtakarékos megoldás és abban az esetben előnyös, ha ugyanaz a személy több lakatot használ, így csak egy kulcsot kell használni. Az adott személy az összes lakatját ugyanazzal a kulccsal tudja nyitni. Ezt a rendszert nevezzük azonos kulcsos rendszernek, amelyet KA megjelöléssel találunk meg. (Keyed Alike system.)

  c.) Olyan esetben, amikor például az adott munkacsoport vezetőjének, felelősének is szeretnénk kulcsot adni a munkacsoport tagjainak lakatjaihoz anélkül, hogy egymás lakatjait eltávolíthatják, úgy alkalmazzuk a mesterkulcsos rendszert. Jelölése MK (Differ and Master key system.)

  d.) Amikor a csoportok azonos kulcsos rendszert használnak és a különböző csoportok nyitásához is kívánunk mesterkulcsot adni azt KAMK kulcsrendszernek hívjuk. (Alike and Master key system.)

6. Lehetőség szerint válasszon olyan lakatot, amely a kulcsot csak zárt állapotban engedi eltávolítani.

Ez a megoldás biztosítja, hogy a kulcs a lakaton belül marad, amíg az be nem záródik, így a lakathoz rendelt kulcs nem kallódik el.

7. Határozza meg a lakatok kinézetét.

A lakatok rendelhetők különböző színkódolással vagy néhány típusnál különböző test formákkal, cégnévvel és logóval ellátva, lakatszámozással, osztály- vagy csoportnévvel, stb..

A NECH LOTO lakatok többféle színben kaphatók a könnyű azonosítás és a különböző csoportok megkülönböztetése érdekében. Lakatszámozás, egyedi címkézés, logó, munkavállalói kódok fényképei, stb. is elérhetők kérésre.

A megfelelő LOTO lakatok elengedhetetlenek az energiaforrások kizárásához, az üzemi biztonságához. Mind az igénylőknek, mind a felhasználóknak tisztában kell lenniük és magabiztos tudással kell rendelkezniük arról, hogy pontosan mit akarnak. Ha nem teljesen biztos benne. Mindig vegye igénybe a szakemberek segítségét, akik segíthetnek megismerni a gépek LOTO-specifikus követelményeit.

A LOTO lakat minőségéről az alábbiak vizsgálatával bizonyosodhat meg:

I. Ellenőrizzük a biztonsági lakat anyagát.

A piacon jelenleg acélból, rozsdamentes acélból, rézből, cinkötvözetből és ABS műszaki műanyagból készült LOTO lakatok kaphatóak. Némelyikük műanyaggal bevont felülettel és/vagy műanyag kengyellel is rendelkezik. A rozsdamentes acél lakat nagy nyomószilárdással, és erős korróziállósággal rendelkezik. Ez a legjobb lakatanyag általános felhasználásra. A réz szélésebb felhasználási területtel, kiváló fizikai tulajdonságokkal és magasabb árral rendelkezik. A kiváló minőségű cinkötvözetből készült LOTO lakatok erősek, kopásállóak, korrózióállóak és könnyen alakíthatok. Emiatt többnyire a zárszerkezetekhez használják őket. Az ABS műanyagból vagy műanyag bevonattal ellátott lakatokat főleg olyan területeken használják, ahol az áramütés veszélye magas és fontos szempont, hogy a lakat anyaga ne legyen vezetőképes.

II. Ellenőrizze a biztonsági lakat felületének kezelését.

A fém felületkezelés három típusra osztható: galvanizálási eljárás, festés és színezés. A fémfelület-kezelés szerint a biztonsági LOTO lakat nagy sűrűségű védelmi réteget hoz létre az anyag felületén, amely rozsda- illetve korróziógátló, így a biztonsági LOTO lakat szebb és tartósabb lesz. A sűrű filmréteg a biztonsági LOTO lakatok minőségének mércéje is. A legtöbb költséghatékony biztonsági LOTO lakat bevonatolását galvanizálási eljárással oldják meg. A bevonat aprólékos és sima, a szimmetria mérsékelt, a szín világos, nincs buborék, nincs korrózió.

III. Ellenőrizze a biztonsági loto lakat nemzeti szabványát.

A legtöbb országban nagyon szigorú szabványok vonatkoznak a biztonsági lakatokra, így a legtöbb forgalomban lévő áru szerencsére  magas minőségi követelményeknek megfelelő. A hazánkban és az EU-ban forgalomban kerülő LOTO lakatoknak meg kell felelniük az alábbiaknak:

    • A 89/655 sz. EU irányelv határozza meg a berendezések használata közben betartandó minimális biztonsági és egészségügyi követelményeket. A 2.14-es cikkely rögzíti, hogy „minden berendezést fel kell szerelni jól látható eszközökkel, amelyekkel az leválasztható minden energiaforrásról”.
    • Az EN 1037 szabvány rögzíti a gépek energialeválasztására és az energiadisszipációra vonatkozó azon intézkedéseket, amelyek megakadályozzák, hogy a berendezés újra energetizált állapotba kerüljön. Biztonságos beavatkozást biztosít veszélyes környezetben.
    • A CEE 89/655 sz. európai irányelv tartalmazza az ipari berendezések karbantartása során betartandó, az alkalmazottak biztonságára és védelmére vonatkozó minimális előírásokat.

A biztonsági LOTO lakatoknak rengeteg felhasználási területe lehet. Termékeink megfelelnek a biztonsági előírásoknak, erősek és tartósak. Ha biztonsági LOTO lakatokra van szüksége nézzen körül kínálatunkban vagy kérje szakértő kollégáink segítségét.