Karbantartási anyagok, segédanyagok és ipari felszerelések webáruháza

Hírek, cikkek, útmutatók és ipari termékinformációk

Hogyan válasszunk LOTO kizáró eszközt?

Next Evolution
Hogyan válasszunk LOTO kizáró eszközt?

A LOTO (Lockout/Tagout) munkavédelemre alkalmas biztonsági kizáró eszközöket és az azokból felépíthető kizáró rendszereket foglalja magában. Az ipari, gyártó, feldolgozó vagy laboratóriumi környezetben a LOTO eszközök elengedhetetlenek az egészségügyi és biztonsági előírások és irányelvek betartásának biztosításához.

Ezekkel a LOTO eszközökkel könnyedén zárhatjuk el a veszélyes eszközöket az energiaforrásra csatlakozástól, így biztosítva, hogy a karbantartást végző személyeknek ne okozhassanak sérüléseket. Az eljárással és a kizárások alkalmazásával lekapcsolhatóvá, és biztonsággal kizárhatóvá válnak a munkagépek, a munkakörnyezet.

A LOTO eszközök különböző formájú, méretű speciális eszközök; például lakatok, címkék, megszakító kizárók, kapcsoló kizárók, pneumatikus és hidraulikus energia kizárók, reteszelők, és egyéb energiaelkülönítő, leválasztó eszközök.

Mivel minden terület más, ezért általánosan csak útmutatást tudunk nyújtani a használt eszközökről. A teljes, üzemi területen előforduló védelem rendszerszintű tervezéséhez javasoljuk szakember segítségének igénybevételét.

A LOTO eszközök rögzített energiaforrásokkal működnek, így nem nyithatók ki. Típusaik szerint a leggyakrabban az alábbiak fordulhatnak elő:

LOTO lakatok és gyűjtőlakatok (lakattöbbszörözők)

A kizárók a leggyakrabban biztonsági lakattal vannak rögzítve, így csak az a dolgozó tudja eltávolítani, aki a LOTO eszközt elhelyezte. (Néhány kivételtől eltekintve, mint például mesterkulcs alkalmazása.) A gyűjtőlakatok úgy választják le az energiaforrást, hogy az egyszerre több lakatot tart, amely biztosítja, hogy a gép vagy berendezés nem kerülhet feszültség alá, amíg minden dolgozó el nem távolítja a saját lakatját. A gyűjtőlakatok alkalmazása különösen fontos csoportos munkavégzés, csoportos kizárás esetén.

Dugalj vagy aljzat zár

Ez a fajta eszköz lezárja a dugalj végét, így azt nem lehet bedugni az energiaforrásba. Az eszköznek elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy teljesen körülzárja a dugaljat. Az aljzat kizárók szintén ezt a feladatot látják el. Megakadályozzák, hogy az aljzatba dugalj kapcsolódhasson.

Megszakítózár

A megszakítózár a megszakítót a kikapcsolt állásában rögzíti. A legtöbb eszköz egyszerűen bepattintható, illetve csavarral és a LOTO lakat alkalmazásával rögzíthető. Nagyon fontos a megfelelő méret kiválasztása. A lezárás alkalmával a kapcsolónak mozdíthatatlannak, teljesen biztonságosnak kell lennie.

Szelepzár

A szelepzár arra szolgál, hogy megakadályozza, hogy azon berendezések, amelyen a szelep működik, feszültség vagy energia alá kerüljenek. A szeleprögzítésnek 3 gyakori típusa van:

  • A tolózáras szelepek esetén az eszköz használatakor a szelep fogantyúját rögzíti, így azt nem lehet elfordítani. A reteszelő eszköznek szabadon kell tudnia forogni a fogantyú körül.
  • A golyóscsap kizáró a szelep fogantyújának rögzítésével zárja le az energiahordozó csővezetéket.
  • A pillangószelep-zárószerkezet a pillangószelepre csúszik rá, rögzíti azt, és zárt helyzetben rögzíti a szelepet.

Gombzár

A gombzáró berendezés használatával biztosítjuk, hogy a gépeknél az elektromos kezelőpanelen a lezárt gombokat ne lehessen megnyomni.

Kábelzár, kábeles kizárók

A kábeles kizáró eszközök számos zárási alkalmazáshoz használhatóak, általában akkor, amikor a fogantyúk, karok vagy kapcsolók nehezen elérhetőek, illetve egyéb más eszközök nem alkalmazhatóak. A megfelelő szelepkar vagy kapcsoló körül lezárt állapotban rögzítjük a kábelt, ezután egy reteszelő LOTO lakattal rögzítjük azt. Egyes kábeles kizáró eszközök tartalmaznak feszítő vagy szorító elemet, hogy a kábel a lehető legkönnyebben és legstabilabban záródhasson.

A berendezésekre vonatkozó követelmények

Az alkalmazott kizáró, reteszelő eszköznek ellen kell állnia az üzemi, munkahelyi körülményeknek, illetve szín, alak vagy méret szerint szabványosítottnak kell legyen. Fontos követelmény, hogy az eszközt elhelyező dolgozó is szükségszerűen egyértelműen mindenki számára azonosítható - tehát a fő követelmény, hogy a LOTO eszköznek megbízhatónak és könnyen azonosíthatónak kell lennie.

A LOTO eszközöket használat előtt tesztelni kell a tényleges zárolt körülmények között, hogy biztosítsuk azt, hogy ténylegesen a terveknek megfelelően működnek! A szabványosítás és a megszemélyesítés alkalmazása segít meghatározni az eszköz célját és szilárdan rögzíti a kihelyező személy személyazonosságát, aki az adott eszközt elhelyezte és eltávolíthatja.