Karbantartási anyagok, segédanyagok és ipari felszerelések webáruháza

Hírek, cikkek, útmutatók és ipari termékinformációk

LOTO eszközök a leválasztandó energia forrása szerint

Next Evolution
LOTO eszközök a leválasztandó energia forrása szerint

Amikor az emberek az energiára gondolnak, nagy többségük valószínűleg az elektromosságra gondol. Bár az elektromos energia is rendkívül veszélyes lehet, emellett több más jellegű energia felszabadulása is baleset kiváltója lehet és sérülésveszélyt rejt magában. A lockout tagout eljárás célja, hogy megakadályozzuk a hirtelen energiafelszabadulásból eredő a sérülést vagy halált.

   1. LOTO az elektromos energiához:
Az elektromos energiára vonatkozó lockout/tagout eljárás kialakításakor vegye figyelembe az összes lehetséges forrást. A legtöbb gép az elektromos energiát valamilyen megszakítón keresztül kapja. A megszakítóra LOTO megszakító kizáró helyezhető, amely megakadályozza, hogy elektromos energia áramoljon a gépbe. Olyan esetben, ahol a megszakító kizárása nem kivitelezhető, mert egy megszakító több gépet működtet vagy a megszakító nem elérhető, ott nyomógombbal működésbe hozható gépek esetén az indítógomb kizárását is alkalmazhatjuk.

    2. LOTO a mechanikai energia esetében:
A lockout/tagout rendszer tervezésekor gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy a mechanikai energia egy tárgy mozgása révén jön létre. Ha egy munkavállaló karbantartást végez egy gépen, és véletlenül nekimegy egy mozgó alkatrésznek, az elég lendületet vehet fel ahhoz, hogy adott esetben veszélyessé váljon. Javasolt LOTO kizáró eszközt elhelyezni olyan dolgokon, mint a robotkarok, mozgó fűrészlapok, zúzó alkatrészek vagy bármi, amely váratlanul megmozdulhat és a mozgás által sérülést okozhat. A legtöbb ilyen dolog rögzítéséhez a kábeles kizáró eszközök a megfelelőek.

    3. LOTO a hidraulikus energiához:
A hidraulikus energia nagyon gyakori a gyártásban, köszönhetően a nehézgépeknél való hatékonyságának. A hidraulikus energiát leválasztó LOTO eszközöket a hidraulikus berendezéseknél úgy kell használni, hogy megakadályozzák a nyomás alatt lévő hidraulikaolaj felszabadulását, miközben valaki az eszközön dolgozik. Előfordul, hogy a hidraulikaolaj nyomás alatt van elektromos fékekkel, amelyek az áramellátás kikapcsolásakor kikapcsolódnak. A hidraulikára vonatkozó LOTO eljárás része annak ellenőrzése, hogy az energia felszabadult-e, mielőtt a gépen megkezdődik a munka.

    4. LOTO a pneumatikus energia esetében:
A hidraulikus energiához hasonlóan a pneumatikus energiát folyadék helyett nyomás alatt lévő levegővel képzik. Ha egy gép vagy berendezés tárolt pneumatikus energiát használ, a lockout tagout eljárás része a felgyülemlett nyomás felszabadítása a karbantartás megkezdése előtt.

    5. Kémiai energiára vonatkozó LOTO:
A kémiai reakciók energiát szabadíthatnak fel, többek között vegyi anyagok összekeveredése, a vegyi anyag hőmérsékletének, vagy a nyomás hirtelen megváltozása miatt. A benzin elégetése egy belsőégésű motorban a kémiai energia egyik leggyakoribb típusa. A kémiai energiával kapcsolatos kizárási/megjelölési eljárások magukban foglalhatják a tartalék energiaforrásként szolgáló generátor eltávolítását és kizárását is.

    6. LOTO a hőenergia esetében:
A modern gépeknek köszönhetően a hőenergiával ma már ritkán találkozunk, de nem árt tisztában lenni vele, hogy a kizárások tervezésekor és alkalmazásakor esetlegesen előfordulhat-e ilyen jellegű veszélyhelyzet.