Karbantartási anyagok, segédanyagok és ipari felszerelések webáruháza

Hírek, cikkek, útmutatók és ipari termékinformációk

A pneumatikus munkahengerek meghibásodásának fő okai

Next Evolution
A pneumatikus munkahengerek meghibásodásának fő okai

Egy pneumatikus rendszer összetettségétől függően akár rengeteg alkatrészből is állhat, ezért fontos ismernünk a rendszerünket, tisztában lenni a gyenge pontjaival és tudni, hogy melyekre kell különös figyelmet fordítanunk, melyek a fejleszteni valók. De mik is egy pneumatikus rendszer alapvető gyenge pontjai?

A pneumatikus rendszerek sűrített levegő segítségével hoznak létre mechanikus mozgást, ezzel hasznos munkát végezve. A munkahengerek végzik az energiaátalakítási folyamatot, ezek végzik a munkát, éppen ezért ezek az eszközök vannak kitéve a legnagyobb terhelésnek. Ha ezek az eszközök meghibásodnak, akkor az termelés leállását és bevételkiesést okoz. Ennek elkerülésé érdekében összegyűjtöttük a legfontosabb okokat melyek a munkahengerek meghibásodásához vezetnek.

Az első ok a működtetőegységek eltömődése a rendszerbe került-rendszerből érkező szennyeződések által, amelyek lerakódnak a hunkahengerekben. Ezek a szennyeződések lassítják az áramlást, sőt akár a gép teljes leállását is okozhatják. Hasonló problémát okozhat és a munkahenger leállását idézheti elő, ha a rendszerben túl sok a nedvesség, mivel ez korrózióhoz vezethet. Sőt ha a nedvesség és a szennyeződés egyszerre van jelen, a nedvesség a felgyülemlett szennyeződéssel keveredve nagyobb térfogatú, nemkívánatos anyagot eredményez, így még gyorsabban következik be az eltömődés.

A második fő probléma forrás, a tömítettséggel kapcsolatos. Fontos, hogy a tömítéseket rendszeresen ellenőrizzük a gépekben, hiszen idővel elhasználódnak és ha a tömítések nem végzik megfelelően a dolgukat, a hengerünk könnyen meghibásodhat.

A fenti két ok: a szivárgás és az eltömődés jelei, hogy az eszköz több energiát igényel a feladat ellátásához mint korábban. Ezen problémák azonnali orvoslásra szorulnak, hiszen ha hibásan működnek tovább, vagy netán be is ragadnak, akkor lehet hogy végzetes károsodást szenvednek, amelyet már nem lehet szerelés, javítás útján rendbe hozni, és akár az eszköz teljes cseréje is számolnunk kell, amely magas költségekkel, illetve rosszabb esetben a beszerzési idővel okozott veszteséggel is jár.

A harmadik ok a terhelés nem megfelelő megválasztása. A hengerek kiválasztása során fontos, hogy tudjuk mekkora terhelés fogja azokat érni. Ha ezt tudjuk teljes bizonyossággal, akkor válasszunk olyan hengert, amely akár a feltételezett terhelésnek a kétszeresét is képes ellátni. Ezzel nem kell kihasználnunk az eszköz maximum kapacitását és a határait feszegetve üzemeltetni, így hatékonyabb és hosszabb távú működésre is képes lehet az eszközünk, arról nem is beszélve, hogy egy esetleges termelés növekedés esetén is képes lehet ellátni a fokozott terhelés mellett is gond nélkül a feladatát.
A nem megfelelő terhelés megválasztásának a leggyakrabban mutatkozó jele, hogy a munkahenger működés közben olyan károsodást szenved, amelyet nem külső tényező okozott. Gyakori következmény, hogy a henger valamely alkatrésze elmozdul és az elmozdult darab sérülést okoz a hengerben. A henger belső alkatrészeinek elmozdulásának további jelei a rudazat nem megfelelő, pontatlan, esetleg oldalirányú mozgása vagy a rúd beragadása. Szintén belső elmozdulás lehet a probléma hátterében, ha az eszköz működés közben, eddig nem tapasztalt, zakatoló, zajos hangot ad ki.

A pneumatikus rendszerek üzemeltetése során fontos, hogy az előforduló problémákat mielőbb észleljük és javítsuk. Ez segít megelőzni a meghibásodásokat, a tervezettnél korábbi leállásokat valamint a működés közbeni terven felüli leállást.